Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σινεμά «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Με μία εβδομάδα ποιοτικών -και εντελώς δωρεάν- κινηματογραφικών προβολών στον θερινό κινηματογράφο του Αττικού Αλσους επιχειρεί η Περιφέρεια Αττικής να προσφέρει στους κατοίκους της πόλης μια διέξοδο από το άγχος της καθημερινότητας εν καιρώ κρίσης, αλλά και ένα έναυσμα για κριτική σκέψη. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο κινηματογράφος μετονομάζεται «Cine Αττικόν - Θόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν του μεγάλου σκηνοθέτη. Η εκδήλωση ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με την προβολή της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (είσοδος μόνο με προσκλήσεις), ενώ από τις 3 ώς τις 8 Ιουλίου προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο ενός επίκαιρου κινηματογραφικού αφιερώματος με τίτλο «Κοινωνία σε Κρίση».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι ταινίες μυθοπλασίας Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ξεκινώντας το βράδυ της Τρίτης με το «Αλάτι της γης» του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν (1954), βασισμένο στην πραγματική ιστορία της απεργίας στα ορυχεία ψευδαργύρου του Νέου Μεξικού και τον αγώνα των εργατών για αξιοπρεπή μεταχείριση και ισότιμους μισθούς με αυτούς των Αγγλων εργαζομένων σε άλλα ορυχεία. Το φιλμ στοίχισε στον Αμερικανό σκηνοθέτη έξι μήνες φυλάκιση για «ασέβεια προς το Κογκρέσο» και παρέμεινε απαγορευμένο ώς το 1965.

Ανάλογα θέματα καυτηριάζει ο Ματιέ Κασοβίτς στο «Μίσος» (1995), το οποίο θα προβληθεί το βράδυ της Τετάρτης. Η βραβευμένη γαλλική ταινία παρακολουθεί ένα 24ωρο από τη ζωή τριών νεαρών μεταναστών στο Παρίσι, που βγαίνουν στους δρόμους με ένα κλεμμένο περίστροφο και ορκισμένοι για εκδίκηση, όταν ένας φίλος τους πέφτει θύμα αστυνομικής βίας.

Για την Πέμπτη 5 Ιουλίου προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας «Wasted Youth» (2011) των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ (Jan Vogel), με φόντο την Αθήνα κατά την περίοδο έναρξης της κρίσης και για την Παρασκευή η ψηφιακή επανέκδοση του κλασικού αριστουργήματος του Τζον Φορντ «Σταφύλια της οργής» (1940), που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ. Το Σάββατο, ο Γκρέγκορι Πεκ πρωταγωνιστεί στο υποψήφιο για Οσκαρ σκηνοθεσίας «Σκιές και σιωπή» (1962), ένα πορτρέτο της αμερικανικής κοινωνίας σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, προκαταλήψεων και μισαλλοδοξίας, το οποίο προβάλλεται επίσης σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 8 Ιουλίου με το πολυβαβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χοσέ Παντίλα «Οι επίλεκτοι» (2007), που εστιάζει στη διαφθορά των αστυνομικών αρχών και την ανεξέλεγκτη βία στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στην πόλη.

Με σειρά προσέλευσης

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις προβολές θα είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προσέλευσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...