Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η γιορτή της αυγουστιάτικης πανσελήνου στα αρχαιολογικά μουσεία της Αθήνας

Πόσοι άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν μέσα και έξω από ένα μουσείο; Αμέτρητοι, όσοι και οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Ακρόπολης, που πιστοί στο ετήσιο «ραντεβού» τους με την αυγουστιάτικη πανσέληνο γιόρτασαν το γεγονός. Μόνο που φέτος το πλήθος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ο εορτασμός της πιο διάσημης σελήνης του χρόνου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της χώρας -ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από τη δεκαετία του ΄90- συνεχίζει να συγκινεί, όπως φάνηκε από την τεράστια συμμετοχή του κόσμου, που χάρηκε τις εκδηλώσεις στα δύο μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της Αθήνας.

Την αρχή έκανε, στις 8.00 μμ., η πρώτη νυχτερινή ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός», που πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μια εθελοντική προσφορά, όπως και όλες όσες πραγματοποιήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ανά την επικράτεια.

Οι ξεναγήσεις συνεχίστηκαν και μετά τις 10.00 μμ., λόγω της αθρόας προσέλευσης του κόσμου. Όσοι τυχεροί τις παρακολούθησαν, ενθουσιάστηκαν από την έκθεση που για πρώτη φορά περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα αντικείμενα από το περίφημο ναυάγιο: Από τα διάσημα έργα, όπως ο Μηχανισμός και ο έφηβος των Αντικυθήρων, μέχρι τα λιγότερο γνωστά, όπως τα γυάλινα αντικείμενα που διατηρήθηκαν άριστα παρά την παραμονή τους 2000 και πλέον χρόνια μέσα στη θάλασσα ή τα μερικώς διαβρωμένα αγάλματα από παριανό μάρμαρο, που διατηρήθηκαν μόνο στα σημεία που ήταν καλά προστατευμένα μέσα στη λάσπη του βυθού.

Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο: Με τους κιθαριστές του μουσικού συνόλου Guitarte Esemble, που έπαιξαν στο ειδυλλιακό αίθριο του Μουσείου, «ταξιδεύοντας» τους επισκέπτες σε αρχαίες ελληνικές μελωδίες, αλλά και σε μουσικές από παραστάσεις αρχαίου δράματος των Μάνου Χατζιδάκι και Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει ανοιχτό από τις 8 μμ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Στην άλλη μεριά της Αθήνας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, χιλιάδες άνθρωποι είχαν πλημμυρίσει από νωρίς τα σκαλοπάτια και τον προαύλιο χώρο του Μουσείου, αλλά και όλη τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 μμ., με τη συναυλία που έδωσαν οι μαθητές του μουσικού σχολείου του Βόλου (παρέα με χορωδία). Ξεκινώντας με τη «Μικρή νυχτερινή» του Μότσαρτ, το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και τον «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι, ο εορτασμός του «μπλε» φεγγαριού -όπως είθισται να λέγεται η διπλή πανσέληνος στον ίδιο μήνα- ήταν πλέον γεγονός.

Για άλλη μια χρονιά, το Μουσείο της Ακρόπολης -που θα μείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο από τις 9 μμ.- έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες του να θαυμάσουν όχι μόνο τα εκπληκτικά εκθέματα των αιθουσών του, αλλά και τη θέα του Ιερού Βράχου, που υπό το σαγηνευτικό φως του φεγγαριού γινόταν ακόμα πιο μοναδική. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε ένα ακόμη δώρο σε Αθηναίους και μη: Την αίσθηση ότι βρίσκονται σε μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...