Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Οι πλατείες ανήκουν σε όλους»

Μιλάει για την εμπειρία από την παιδική παράσταση που σκηνοθέτησε «Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη» και παίχτηκε την Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα


Η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ίσως το πλέον συμβολικό σημείο ανόδου της Χρυσής Αυγής, γέμισε χθες από οικογένειες και παιδιά που παρακολούθησαν μια παιδική παράσταση από το Θέατρο του Νέου Κόσμου (που πάνω από δέκα χρόνια οργανώνει παιδικές παραστάσεις σε νοσοκομεία και ιδρύματα) που έγινε με πρωτοβουλία της «Κίνησης Κατοίκων» του 6ου διαμερίσματος, της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη και του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 στο Κόκκινο. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μιλάει στο «Βήμα» για την εμπειρία της υπαίθριας παράστασης που όσοι την είδαν από κοντά ελπίζουν να επαναληφθεί σύντομα.

Θεωρείτε επιτυχημένη την κυριακάτικη εκδήλωση;
«Πάρα πολύ. Ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι η αντίστοιχη περυσινή προγραμματισμένη εκδήλωση δεν έφτασε ποτέ ως την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Η πορεία είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια και θα κατέληγε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα - όπου θα πραγματοποιούνταν η παράσταση, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις -, σταμάτησε όμως από δυνάμεις των ΜΑΤ κοντά στην Ομόνοια. Εγώ μαζί με τους ηθοποιούς συνεχίσαμε με τα πόδια μόνοι μας και φθάσαμε ως τον Αγιο Παντελεήμονα. Είδαμε μια πλατεία γεμάτη κλούβες των ΜΑΤ, αστυνομικούς των ΜΑΤ παντού, στην πλατεία αλλά και στα γύρω στενά. Μέσα στην πλατεία υπήρχε ένα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής πλήρως εξοπλισμένο, με ρόπαλα, λοστούς κτλ. Η Αστυνομία εκείνη την ώρα δεν τηρούσε την τάξη και τον νόμο. Αν ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να συλλάβει τους οπλισμένους χρυσαυγίτες ή να τους διώξει. Ουσιαστικά τους νομιμοποιούσε ως κυρίαρχους. Εφέτος, ύστερα και από όσα συνέβησαν, είχαμε πάνω από 700 άτομα ως θεατές. Η πλατεία ήταν κατάμεστη από οικογένειες και παιδιά. Η μόνη παραφωνία ήταν καμιά 40αριά άτομα - αυτοβαφτιζόμενοι κάτοικοι - ανάμεσα στα οποία αρκετοί γνωστοί χρυσαυγίτες. Αυτό που είπα εγώ στον προϊστάμενο της Αστυνομίας που ήταν στην περιοχή ήταν: "Εμείς κάνουμε μια θεατρική παράσταση με άδεια από τον Δήμο Αθηναίων, δεν είναι μια πολιτική εκδήλωση. Πρέπει η Αστυνομία να προστατεύσει τις οικογένειες και τα παιδιά που βρίσκονται εδώ, καθώς και τον εξοπλισμό της παράστασης". Κατά βάση όμως η αντίδραση των "αγανακτισμένων" ήταν φραστική. Οι "φουσκωτοί" πλέον έχουν εξαφανιστεί, φοβούνται την καθυστερημένη έστω αντίδραση του νόμου. Εμείς θέλαμε να δείξουμε πως οι πλατείες και τα παγκάκια τους ανήκουν σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος. Νομίζω πως είναι μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη μια πλατεία να είναι προπύργιο μιας ναζιστικής οργάνωσης και να μην επιτρέπει την παρουσία εκεί σε όποιον κατά τη γνώμη της δεν μοιάζει με Ελληνας».

Πώς κρίνετε τις αστυνομικές και δικαστικές εξελίξεις σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή;
«Θεωρώ ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια και πίεσε τη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με το θέμα. Από εκεί και πέρα ήταν δουλειά της Δικαιοσύνης. Αν δεν υπήρχε ακόμη και τώρα αυτή η αντίδραση της Πολιτείας, θα είχαμε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, έναν νέο Δεκέμβρη. Αυτό η κυβέρνηση ήθελε να το αποφύγει. Νομίζω ότι η ανοχή που είχε δείξει ως τώρα στην οργάνωση είχε ξεπεράσει τα όρια. Το ίδιο ισχύει και για τους χρυσαυγίτες. Ξεθάρρεψαν. Μετά τους μετανάστες χτύπησαν και τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, τελικά φτάσαμε στη δολοφονία του Φύσσα».

Πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου;
«Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τα ναζιστικά κόμματα πρέπει να απαγορεύονται. Πλέον αποδεικνύεται ότι πρόκειται για ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα οπαδών του Χίτλερ. Περισσότερο με ανησυχεί ο αριθμός εκείνων που δηλώνουν ακόμη, έπειτα από όσα έγιναν, πως θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα. Είναι μια συνειδητή επιλογή. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια ηλίθιοι ή παραπλανημένοι άνθρωποι».

Υπάρχουν ευθύνες του λεγόμενου «αντιρατσιστικού χώρου» για την άνοδο της Χρυσής Αυγής;
«Οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του κράτους. Αυτόν τον ρόλο τον έπαιξε και ήθελε να τον παίζει με την προτροπή του κράτους η Χρυσή Αυγή. Εκανε τη "βρώμικη" δουλειά. Οταν δεν μπορεί να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, βάζει ανθρώπους της νύχτας να χτυπάνε και να τρομοκρατούν μετανάστες ώστε να αποθαρρύνονται οι υπόλοιποι να έρθουν στη χώρα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

Εκδηλώσεις σαν εκείνη του Αγίου Παντελεήμονα βοηθούν στην αποδυνάμωση του ρατσισμού;
«Το βασικό είναι ο κόσμος να μη φοβάται. Και ο πολιτισμός και η Παιδεία είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να τον βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...