Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Με αρχιτεκτονικά σχέδια του αδελφού του πρωθυπουργού θα γίνει το «Σπίτι του Ελύτη» στην Πλάκα

Επιτέλους, η Αθήνα θα αποκτήσει ένα χώρο τιμής και γνώσης για το Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Το «Σπίτι του Ελύτη» θα στεγαστεί σε κτίριο στην Πλάκα, όπου τη μελέτη επεμβάσεων στο χώρο έκανε χωρίς αμοιβή ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αρχιτέκτονας, αδελφός του πρωθυπουργού.

Εξάλλου είναι γνωστή η στενή σχέση της οικογενείας Σαμαρά με τον Οδυσσέα Ελύτη. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο διώροφο κτήριο επί των οδών Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου 7 θα υπάρχει ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του ποιητή και εκτενής έκθεση αρχειακού υλικού. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το κτήριο που στην αρχική του μορφή περιλάμβανε δύο ανεξάρτητες κατοικίες, στέγαζε το Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο μετά το σεισμό του 1999 κρίθηκε επικίνδυνο, γι' αυτό και αποκαταστάθηκε.

Στο «Σπίτι Ελύτη», στον ισόγειο χώρο, θα γίνει ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του ποιητή με τα αυθεντικά έπιπλά του. Επίσης, θα δημιουργηθεί χώρος έκθεσης των πρώτων εκδόσεών του, χειρογράφων, έργων ζωγραφικής του ποιητή ή έργων που ο ίδιος αγαπούσε, καθώς και ενδεικτικών μεταφράσεων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα ακρόασης ηχητικών ντοκουμέντων ή παρακολούθησης κινηματογραφικού υλικού. Θα διοργανώνονται επίσης εκθέσεις καλλιτεχνών, τα έργα των οποίων σχετίζονται με την ποίηση του Ελύτη. Το υπόγειο θα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη- σπουδαστήριο και θα περιλαμβάνει βιβλία για το έργο του Ελύτη, περιοδικά, δίσκους, οπτικό και ηχητικό υλικό, σημειωματάρια εργασίας, αποκόμματα του Τύπου, αφίσες και προγράμματα. Στον πρώτο όροφο θα στεγαστούν χώρος πληροφοριών κοινού, αίθουσα εκδηλώσεων και καφέ.

Τη μελέτη επεμβάσεων μικρής κλίμακας στο κτίριο, που έλαβε χτες την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, εκπόνησε και δώρισε στο υπουργείο Πολιτισμού ο αρχιτέκτονας, Αλέξανδρος Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...