Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Xιλιάδες Αθηναίοι έκαναν κατάληψη στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τραγουδώντας στον ρυθμό της Μαντάμα Μπαττερφλάι [εικόνες]

Λίγες ώρες πριν η Αθήνα είχε ζήσει στιγμές απόλυτου αποκλεισμού, νεκρή από κίνηση και ζωή λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη Σόιμπλε. 

Και όμως από τις 7.30 και μετά χιλιάδες πολίτες και τουρίστες άρχισαν να συρρέουν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου κυριολεκτικά τους υποδέχθηκαν σαν οικοδεσπότες ο καλλιτεχνικής διευθυντής της Λυρικής Μύρων Μιχαηλίδης, η ορχήστρα και σολίστ που συμμετέχουν στην Μαντάμα Μπαττερφλάι που κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο στις 27 Ιουλίου.


Για μία ώρα η μουσική και οι άριες της δημοφιλέστατης όπερας κατέκλυσαν τον χώρο, στη σκιά της Ακρόπολης, με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη να εξηγεί κάθε τόσο διάφορα μυστικά της Μαντάμα στο κοινό και να το «απειλεί»: Θέλουμε να σας μεταδώσουμε το μικρόβιο της όπερας! Στη συνέχεια εξήγησε ποιά είναι τα μουσικά μοτίβα του έργου, πως η μουσική του Πουτσίνι εκφράζει τα συναισθήματα ακόμα και τον τρόπο που η ίδια μελωδία επανέρχεται μέσα στο έργο σε διαφορετικές στιγμές: άλλοτε με μια μικρή ομάδα οργάνων και άλλοτε με όλα τα όργανα της ορχήστρας.

Σχεδόν 2.000 ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν σε αυτή την πρωτόγνωρη για την Αθήνα εμπειρία. Για να θαυμάσει έναν κρατικό φορέα πολιτισμού να βγαίνει από τα τείχη του για να υπηρετήσει το στοίχημα της εξωστρέφειας, της εκπαίδευσης του κοινού, της συντροφικότητας με το ευρύ κοινό. Στη χθεσινή δράση τραγούδησαν οι σολίστ Τσέλια Κοστέα, Λουτσάνο Γκάντσι, Διονύσης Σούρμπης, Ινές Ζήκου, Τάσος Αποστόλου.


Η Μαντάμα Μπατερφλάι έγινε για λίγες ώρες Αθηναία, και χιλιάδες κόσμου μπόρεσε έτσι να απολαύσει μέρος της όπερας, που αν και θα επιθυμούσε δεν μπορεί ενδεχομένως να δει λόγω της οικονομικής κρίσης. Η διάσταση αυτή άλλωστε είχε υπηρετηθεί με την απόφαση της Λυρικής να ανοίξει σε ανέργους τη γενική δοκιμή του Ιπτάμενου Ολλανδού στις 7 Ιουνίου, μία κίνηση που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία και σκηνικά, κοστούμια του Ούγκο ντε Ανα, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 27,28,30,31 Ιουλίου.



Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...