Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ετσι θα είναι η Πατησίων και η Ακαδημίας μετά την ανάπλαση

 Σημαντικές αλλαγές στον δημόσιο χώρο, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό θα φέρει η υλοποίηση του Rethink Athens, στο πλαίσιο του οποίου θα επανέλθει το πράσινο στο κέντρο της Αθήνας (θα φυτευτούν 800 δένδρα κατά μήνα του έργου ανάπλασης των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων) και οι δρόμοι θα μετατραπούν σε μεικτής κυλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, του τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας.


Ανασχεδιασμός της πλατείας Ομόνοιας, επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, δημιουργία ποδηλατοδρόμων από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και κατασκευή υπόγειων ταμιευτήρων βρόχινου νερού, είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και θα αλλάξουν το πρόσωπο του κέντρου της πρωτεύουσας.


Αναλυτικά, οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου συνοψίζονται ως εξής:
  • Επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων.
  • Ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό.
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της επηρεαζόμενης περιοχής και την επίτευξη των στόχων του έργου.
  • Ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.
  • Ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.
  • Ανάπλαση οδού Πατησίων (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
  • Ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία.
  • Εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, στην οποία το πράσινο θα προσδίδει τον χαρακτήρα γραμμικού αστικού πάρκου με επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».
  • Ανάπλαση οδού Πανεπιστημίου (φωτορεαλιστική απόδοση γενικής διάταξης)
  • Αειφόρος διαχείριση νερών μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.


Σημειώνεται ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 78,5 εκατ. ευρώ, μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, βρίσκεται πλέον σε φάση ωρίμασης.


Εντωμεταξύ, από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου οι πολίτες μπορούν να δουν τη φωτορεαλιστική απεικόνιση από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, σε έκθεση της Στοάς Αρσακείου, όπου παρουσιαστούν οι οριστικές μελέτες του έργου Rethink Athens


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...