Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τι είπε ο Καμίνης στη συνάντηση των "Πέντε" στα Γιάννενα


Η Ομιλία του Δήμαρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στη συνάντηση των "Πέντε" στα Γιάννενα έχει ως εξής:

Φίλες και Φίλοι,
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ανήκει στις προκλήσεις της νέας εποχής, αυτές που συνδιαμορφώνουν από τη μια πλευρά η κρίση και από την άλλη η βούληση να...
προχωρήσουμε, να λειτουργήσουμε παραγωγικά και να ενεργοποιηθούμε αναπτυξιακά με κοινωνικά κριτήρια.

Βασική φιλοσοφία της στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, είναι η παροχή δομών για την ανάπτυξη της σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας με συστηματικό τρόπο τις επιλογές των ενδιαφερομένων με τρόπο ώστε:

· να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε υφιστάμενη μορφή κοινωνικής επιχείρησης ή ακόμα να μπορούν και να μετατρέψουν την υπάρχουσα επιχείρησή τους σε κοινωνική επιχείρηση

· να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους
και τέλος,

· να επιτελούν κοινωνικούς σκοπούς μέσα από την δραστηριότητα αυτή.

Ο Δήμος Αθηναίων, ακλούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών μετά από συστηματική μελέτη που εκπονήσαμε για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αλλά και την Κοινωνική Καινοτομία, οδηγήθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων άμεσα υλοποιήσιμων, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Σε ένα μοντέλο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που δεν εστιάζει στην κερδοφορία, αλλά στην βιωσιμότητα. Για να το πούμε απλά : που παντρεύει την κοινωνική προσφορά με την επαγγελματική στήριξη και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η πρωτοβουλία μας Επιχειρώ Κοινωνικά, αποτελεί πλέον μία δράση με σάρκα και οστά που έχει ως στόχο:

· Να αυξηθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις στο Δήμο
· Να δημιουργηθεί μία δυναμική κοινότητα κοινωνικών επιχειρήσεων
· Να καταστεί η Αθήνα ένα πιλοτικό κέντρο εξέλιξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Οι δράσεις είναι πολύ σαφείς και συνοψίζονται στα εξής:

· άνοιγμα προς τους ωφελούμενους και συνομιλία μαζί τους για να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης
· ποιοτική έρευνα και συνεντεύξεις προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φορείς και οι ομάδες που θέλουν και μπορούν να εμπλακούν
· καταγραφή των αναγκών της τοπικής κοινωνίας που σχετίζεται με την κοινωφελή δραστηριότητα
· ενημέρωση των δυνητικών κοινωνικών επιχειρηματιών για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία
· δημιουργία ιστοσελίδας με υλικό πληροφόρησης για τον θεσμό.

Το πρόγραμμα, «Επιχειρώ Κοινωνικά», με λίγα λόγια, είναι ένα δυναμικό εργαλείο, που έχει ως στόχο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των επιχειρηματιών που θα λάβουν μέρος σε αυτό, αλλά και της κοινωνίας αφού σε αυτήν θα απευθύνονται οι υπηρεσίες τους.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να έχει αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, να επιδιώκει τη βιωσιμότητα και να διακρίνεται από αξιοπιστία, διαφάνεια και μακροβιότητα.

Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες τους, για να αντιμετωπίσουν μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα και προκλήσεις που προκύπτουν και από την κρίση αλλά και από τις μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον, και οι οποίες οδηγούν συμπολίτες μας στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το περιθώριο.

Όμως, φίλες και φίλοι,

Εκτός από την πολιτική βούληση, για να καρποφορήσουν και να επιτύχουν ανάλογα σχέδια, απαιτείται και το σωστό κοινωνικό, νομικό και οικονομικό περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός χώρος της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα.

Εκτός από διάθεση και πρωτότυπες ιδέες, ένας ουσιαστικός και ανοιχτός διάλογος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τον προσδιορισμό του απαραίτητου νομικού πλαισίου σε εθνικό επίπεδο.

Ο Δήμος Αθηναίων - μετά από εκτεταμένη έρευνα και διαβούλευση με πολίτες, επαγγελματίες και ειδικευμένους φορείς- με νέες δράσεις και καινοτόμες ιδέες διευρύνει τους ορίζοντες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στηρίζοντας τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις ιδέες τους και δημιουργεί στην πράξη τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία, καθώς κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών.

Να προσθέσουμε ότι φροντίσαμε να μην υπάρχει περιορισμός, ως προς τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, των ωφελούμενων κοινωνικών επιχειρήσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως, για την υποστήριξη, είναι η επιχειρηματική ιδέα, να καλύπτει κοινωνικό σκοπό και παράλληλα να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της, μέσα από σύγχρονα εργαλεία αξιολόγησης.

Στόχος του Δήμου είναι, να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, μέσα στο οποίο, η κοινωνική επιχειρηματικότητα θα προσφέρει ένα σημαντικό πλέγμα υπηρεσιών προς την κοινωνία, συμβάλλοντας παράλληλα, στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Φίλες και Φίλοι,

η Αθήνα κάνει την αρχή. Ελπίζουμε και θα εργαστούμε γι αυτό, να αποτελέσει κόμβο για την εξέλιξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και σε όλη την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...